Wat de terugkeer van Chinese toeristen betekent voor de wereldeconomie

Chine

In de jaren voor Covid was China 's werelds grootste bron van internationale reizigers. Zijn 155 miljoen toeristen gaven in 2019 meer dan een kwart biljoen dollar uit buiten zijn grenzen.


Die vrijgevigheid is de afgelopen drie jaar sterk afgenomen omdat het land in wezen zijn grenzen heeft gesloten. Maar nu China zich opmaakt om zondag weer open te gaan, staan miljoenen toeristen klaar om terug te keren naar het wereldtoneel, waardoor de hoop op een opleving in de mondiale hotelsector toeneemt.

Hoewel het internationale reisverkeer niet onmiddellijk zal terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie, zullen bedrijven, industrieën en landen die afhankelijk zijn van Chinese toeristen in 2023 een impuls krijgen, zeggen analisten.

China had in 2019 gemiddeld ongeveer 12 miljoen uitgaande vliegtuigpassagiers per maand, maar die aantallen daalden met 95 procent tijdens de Covid-jaren, volgens Steve Saxon, een partner in het Shenzhen-kantoor van McKinsey. Hij voorspelt dat het aantal tegen de zomer weer zal stijgen tot ongeveer 6 miljoen per maand, gedreven door de opgekropte reislust van rijke jonge Chinezen als Emmy Lu, die voor een reclamebureau in Peking werkt.

 

"Ik ben zo blij [met de heropening]! "vertelde Lu aan CNN. "Vanwege de pandemie kon ik de afgelopen jaren alleen maar door het land lopen. Het was moeilijk."

 

"Het is gewoon dat ik een beetje te lang in het land vastzit. Ik kijk er echt naar uit dat de beperkingen worden opgeheven, zodat ik me ergens kan gaan vermaken! "zei de 30-jarige, eraan toevoegend dat ze het meest geïnteresseerd was in een bezoek aan Japan en Europa.


 Toen China vorige maand aankondigde dat het vanaf 8 januari inkomende reizigers niet langer aan quarantaine zou onderwerpen, met inbegrip van inwoners die terugkeren van overzeese reizen, bereikten zoekopdrachten naar internationale vluchten en accommodatie onmiddellijk een hoogtepunt in drie jaar.

Boekingen voor overzeese reizen tijdens de komende Lunar New Year vakantie, die dit jaar loopt tussen 21 en 27 januari, zijn met 540 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, volgens gegevens van de Chinese reissite. De gemiddelde uitgaven per boeking stegen met 32%.

 

De topbestemmingen bevinden zich in de regio Azië-Stille Oceaan, waaronder Australië, Thailand, Japan en Hongkong. Ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk staan in de top 10.

 

"De snelle toename van [bank]deposito's in het afgelopen jaar wijst erop dat Chinese huishoudens veel geld hebben verzameld", aldus Alex Loo, macro-economisch strateeg bij TD Securities, die eraan toevoegt dat de frequente blokkades waarschijnlijk hebben geleid tot beperkingen op de bestedingen van huishoudens.

 

Er zouden "wraakuitgaven" door Chinese consumenten kunnen zijn, vergelijkbaar met wat in veel ontwikkelde markten gebeurde toen zij begin vorig jaar weer opengingen, voegde hij eraan toe.


Wie heeft er baat bij?

 

Dit is goed nieuws voor veel door de pandemie getroffen economieën.

 

"Wij schatten dat Hongkong, Thailand, Vietnam en Singapore de belangrijkste begunstigden zouden zijn als de invoer van reisdiensten uit China terugkeert naar het niveau van 2019", aldus analisten van Goldman Sachs.

 

Hongkong - de meest bezochte stad ter wereld met iets minder dan 56 miljoen bezoekers in 2019, waarvan de meesten van het Chinese vasteland - zou zijn bbp met naar schatting 7,6 procent kunnen zien stijgen, dankzij de toegenomen export en inkomsten uit het toerisme, zo voegden zij eraan toe. Het BBP van Thailand zou met 2,9% kunnen stijgen, terwijl Singapore 1,2% meer zou krijgen.


 Elders in de wereld zouden Cambodja, Mauritius, Maleisië, Taiwan, Myanmar, Sri Lanka, Zuid-Korea en de Filipijnen ook moeten profiteren van de terugkeer van Chinese toeristen, volgens een studie van Capital Economics.


Hongkong is bijzonder hard getroffen door de sluiting van de grens met China. De kernindustrieën van de stad, toerisme en onroerend goed, zijn zwaar getroffen. Het financiële centrum verwacht dat het bbp in 2022 met 3,2% zal krimpen.

 

 


Het stadsbestuur kondigde donderdag aan dat vanaf zondag dagelijks tot 60.000 mensen in elke richting de grens mogen oversteken.


Verschillende andere Zuidoost-Aziatische landen die afhankelijk zijn van het toerisme hebben relatief soepele toegangsregels voor Chinese toeristen gehandhaafd, ondanks de recordbrekende uitbraak van Covid-19 in China in de afgelopen weken. Daartoe behoren Thailand, Indonesië, Singapore en de Filippijnen.